Home Bedrijfsprofiel Wat is wateraccumulatie Risico's Voorkomen Maak een berekeningContact

Bij hevige regenval verzamelt het water zich op het laagste punt van een plat dak. De belasting neemt toe.

 

Door het gewicht van het regenwater kan de constructie van een plat dak vervormen of zelfs instorten.

Water
Accumulatie

Laat een wateraccumulatie- analyse uitvoeren

Beter gezegd “Laat een wateraccumulatie analyse uitvoeren”, immers het (correct) berekenen van wateraccumulatie is niet eenvoudig.

Door de optredende deformatieafhankelijke waterdrukbelasting ten gevolge van wateraccumulatie is een iteratieve bepaling van de verplaatsing (doorbuiging) volgens de leer van de mechanica noodzakelijk. Het zal duidelijk zijn dat de veranderende geometrie ook in rekening moet worden gebracht. Iteratief betekent plastisch dat de “uitvoer” van de vorige rekenstap dient als “invoer” voor de nieuwe rekenstap.

Vaak geeft een handberekening wel een globale indicatie maar deze biedt niet het beslissende inzicht om het effect van wateraccumulatie daadwerkelijk betrouwbaar te beoordelen. Bijkomstig is de handberekening van een eenvoudige constructie/belastinggeval al tamelijk tijdsintensief en is daarom niet een aantrekkelijke oplossing.

Voorbeeld van een eenvoudig belastinggeval. InitiŽle doorbuiging w0.

InitiŽle belasting q0 bij een regenbui.

Bijkomende doorbuiging w1 ten gevolge van q0.  

Deze additionele doorbuiging w1 veroorzaakt weer een extra belasting q1 die weer een additionele doorbuiging w2 geeft, etc.. De doorbuiging in de eindsituatie wm is dan de som van de doorbuigingen: wm = w0 + w1 + w2 +….

 

 

In de gebruikelijke softwarepakketten voor constructieve berekeningen is een wateraccumulatie berekening standaard niet opgenomen. Een constructeur die alleen aanwijzingen van het rekenprogramma opvolgt zal dus een belangrijk belastinggeval over het hoofd zien.

Door de inzet van een in-huis ontwikkeld effectief numeriek gereedschap zijn wij in staat om eenvoudige en gecompliceerde 3D wateraccumulatie analyses snel én nauwkeurig te realiseren. Vanzelfsprekend wordt er gerekend overeenkomstig de prestatie-eisen met betrekking tot constructieve veiligheid vervat in de TGB 1990 (norm NEN 6702).

Het gevalideerde numerieke tool is gebaseerd op de eindige elementen methode en maakt integraal deel uit van het professionele eindige elementen pakket ANSYS. De opgedane inzichten inzake onze jarenlange ervaring met wateraccumulatie zijn hierin zorgvuldig verwerkt.

Onderstaande video's laten het resultaat van een berekening zien. De bestanden zijn in Microsoft Windows Media Video 9 formaat.

Video Grootte
web_2_5D.avi 917 kB
web_2_5Dspanning.avi 508 kB
web_2D.avi 422 kB
web_2Dspanning.avi 177 kB
web_3D_1.avi 1.070 kB
web_3D_2.avi 728 kB

In de afgelopen periode zijn er al honderden vlakke daken door ons berekend en geanalyseerd.

Onze expertise wordt ingezet door verzekeraars, vastgoedbeheerders, adviesbureaus en architecten. Onze software is ook in gebruik door o.a. de technische universiteiten Delft en Eindhoven.

Schouten Engineering Consultancy B.V. nodigt u uit om gebruik te maken van onze unieke erkende deskundigheid op het verraderlijke terrein van wateraccumulatie.